Friday, October 13, 2006

Puisi Raja Madah Permaisuri

Ehem. Ehem. kingbinjai sedang membetulkan tekaknya. Ehem.

Lama kau orang menunggu? Hehehehe. Baiklah. baiklah. Hari ini, 13.10.2006. Betul? Betullah tu.

"Bu, happy besday." aku.

"Ermm. tq." Queen.

Ya! Ya! Hari ini adalah hari jadi Queen. Sempena itu, aku mengucapkan selamat hari lahir kepada dia, Queen, adindaku yang tersayang. Semoga panjang umur dan murah rezeki. Di kesempatan ini juga, terimalah puisi di bawah sebagai hadiah maya dari kanda, Kingbinjai suamimu. Semoga cinta kita sentiasa mekar insyaAllah.

Puisi Raja Madah Permaisuri
halim tutur bicara
mewawansabda kita
habis habis duka
hingga luntur resumnya
halus halus sudah renungan
pada kita,
laksana tiada sempurna lagi

akan datang nanti, kah?
bulan jatuh ke riba
hingga tiada tertadah cahaya
seemas madu seemas senja
bagai melur bagai melati
semerbak hingga ilu terincit
duduk pula bersemayam
si jah, sumurung

yojana berbatu batu
jauhnya sekerdip bintang
tatap bulan di wajah jelas
biar unguh rasa di jiwa
tetap mekar muda berbunga
cinta kita,
dari angkasa hingga ke jagatraya

26 Bangsawan Menatang Sembah:

tuan tanah said...

selamat hari lahir buat Queen.
May Allah double His bless on her... :)

bunga rampai said...

Salam King,
Cantiknya puisi...

Selamat Hari Lahir untuk Permaisurimu.

Ya, moga cinta kamu berdua sentiasa berbunga harum semerbak hingga ke anak cucu.

13may said...

Happy Birthday buat Queen...

King kasik hadiah apa???

Queen said...

Buat Kekandaku...

Mintak ampun mintak maaf, Queen mu ini tak pandai bermadah pujangga (memang dah tau pun kan)...

Ucapan terima kasih atas sajak/puisi/madah hasil ilham dari Kekanda... Sungguh puitis sampai berkerut2 muka Queen mu ini utk memahaminya (balik umah nanti sure kena mintak explain lg)..

Mintak ampun mintak maaf sekali lagi sebab jarang2 sgt berkesempatan mengunjungi blog Kekanda, teringin juga nak ucapkan "Selamat Hari Lahir yg ke30 laaa sayang") di alam cyber ni... ok la tu makin tunggang langgang rasanya dah ni...

Luv you so much....

Queen said...

tuan tanah
- terima kasih byk2...

bunga rampai
- terima kasih juga kerana mendoakan kebahagiaan kami...

13may
- juga terima kasih byk2
- bukan dia bagi hadiah, tp tuntut hadiah...hehe

Lan Rambai said...

waa.. korang ni masa mmula2 kenal dulu tanya birthdate bila ek? dekat2 jer.. err... tapipenat ahh nak kena 2 round selang sehari jer hahahaha

eppy birthday la to both of u!

jarri said...

oh,
happy birthday.
tapi bukan untuk king.
untuk queen.

kingbinjai said...

tuantanah : terima kasih semoga Allah memberkati anda juga

bungarampai : insyaAllah. terima kasih

13may : kau rasa apa? :O ha ha

queen : luv u too. jaga diri. semoga Allah merahmati dinda. "bukan dia bagi hadiah, tp tuntut hadiah" ayat mengundang kontroversi ni. ha ha

lan : kalo dah suka, tak kira penat ke tak. jalan je ha ha

jarri : terima kasih

INDERA KENCANA said...

Teringat lagu selamat versi P.Ramlee.

ehmmm.. ehmmm.. ehmm (Indera sedang membetulkan tekaknya). Khas untuk Permaisuri hati sahabat baikku itu - KingBingjai.

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan korang laki bini..
Allah selamatkan kamu...

Hooorrraayy, Epi Birthday yang ke-30.

kingbinjai said...

indera : ha ha terima kasih. apada "korang laki bini"? ha ha

Sikenit Comel-AminBakish said...

Selamat Hari Lahir Queen, dan Hepi Belated Birthday King... banyak kali nak komen tapi tak dapat sorrylah terlewat 2 hari...

Semoga dirahmati Allah selalu dan ditambahkan zuriat yang soleh dan solehah.. :)

MaNiQ KaYaNgaN said...

ohh.. sejiwa upernya. sebintang patut serasi.. huhhuhu.. selamat ari lahir utk permaisuri bro dan untuk bro sekali.. moga segalanya selamat.....

kingbinjai said...

sikenit : terima kasih. takpe :)

maniq : terima kasih

kurekure said...

waa romantikus sungguh hang ek?
ni hadiah dah dapat ke belom keh keh keh

Ungku Nor said...

Aler Queen,tak paham madah pujangga tu pun takpe.
Dia kasik tu pun dah sikit nye beruntung dah..hehehe.

Waa..King, apa plan utk hadiah besday?
Katil Kingsize kaa??
ke awk mmg dah upgrade dari awal?
..awww.

blackpurple said...

Selamat tambah setahun lagi umur Puan Kingbinjai...Selamatlah segalanya....

hehehe

kingbinjai said...

kure : biasala kl.

ungku : hadiah? he he he rahsia ler

bp : terima kasih. ko bila lagi? he he he

BooK said...

kalau mengucap kan selamat hari lahir kepada isteri memerlu kan sebuah puisi. aku masih perlu menuntut nampak nya.

dan kau masih lagi mempromot kasino!

ron97 said...

ucapan king pada queen
"pinjam 50, nak buat beli hadiah :D, isnin ni king gantilah balik. hehehehe"

Ungku Nor said...

eh bukan ke bulan ni gaji dah masuk?hehehe.

kingbinjai said...

book : hak masing masing.

bila?! mana ada?! kau.... aku puasa ni tau.

ron : ha ha

ungku : saya belum lagi.

arianna adrizal said...

bagusnya! bufday dedekat.

selamat harijadi utk kak Queen!! semoga dipanjangkan umur dimurahkn rezeki dn bahagia sentiasa hendaknya..

tambah sket lg...

jgn lupa mintak hadiah mahal2 dgn abg King kita ni ye kak Queen!! hehe.

gitartong said...

oh! 'lovely'nya. haha! sajak ini seperti sesuai utk dilagukan dan ditujukan khas buat isteri saya pula. nantilah, bila saya rajin.

kingbinjai said...

anne : ha ha pandala..

gitartong : ye la tu, dulu pun begitu. tak rajin juga. ha ha ha

Queen said...

assalamualaikum,

buat semua yg wish & mendoakan kesejahteraan Queen & King (rasa cam entry pasal b'day Queen lg fofular laa), Queen ucapkan jutaan terima kasih....

semoga semuanya ceria2 selalu...

aeyjay said...

slmt ulang tahun kelahiran utk Queen.moga pnjg umur & berbahagia dgn King tersayang