Thursday, February 15, 2007

Minah

Minah seorang gadis remaja yang sangat cantik. Putih kulitnya, ikal mayang rambutnya dan bulat matanya. Tapi sayang, Minah 3 suku. Minah tinggal dengan neneknya di kampung. Minah kehilangan kedua ayah dan ibunya dalam satu kemalangan. Kemalangan itu berlaku ketika Minah masih kecil. Disebabkan hantukan yang kuat dikepalanya, maka Minah sampai sekarang dalam keadaan 3 suku.

Suatu hari, Minah disuruh oleh neneknya ke kedai. "Minah kau pergi beli kepala parut kejap!" Arah neneknya. "Ingat, kelapa parut tau, bukan kepala sebiji." Pesan neneknya sambil menghulurkan duit. Minah hanya mengangguk angguk faham.

Sampai dikedai Minah terus memesan seperti yang diminta oleh neneknya. "Pak Sin, Nak kepala parut. Ingat, kelapa parut tau, bukan kelapa sebiji!" Pak Sin hanya tersengih melihat keletah Minah. Dan Pak Sin juga selalu mengusik Minah. "Kelapa dah habis la Minah." kata Pak Sin.

"La, habis tu macam mana ni?" soal Minah.

"Kalau Minah nak juga, Minah panjat la pokok kelapa tu, pastu Minah petik la berapa banyak pun. Kalau Minah dapat buat, Minah ambil semua kelapa tu, Pak Sin bagi percuma je." Terang Pak Sin.

Apa lagi, Minah dengan hati yang girang terus memanjat pokok kelapa di depan kedai Pak Sin. Kebetulan ada 2 3 pakcik pakcik di situ. Mereka bersama Pak Sin melihat Minah memanjat dari bawah. Seketika kemudian. Minah turun membawa 3 biji kelapa. "Cukup ke ni?" Tanya Pak Sin. "Boleh ambik lagi ke Pak Sin?" soal Minah. "Boleh, pergi ambil lagi 2 biji." jawab Pak Sin, dan disambut gelak kecil dari pakcik pakcik yang lain. Minah dengan perasaan gembira terus memanjat semula pokok kelapa itu. Dan Pak Sin bersama kawan kawannya masih mengintai Minah dari bawah.

Di rumah, nenek Minah gelisah menungggu Minah tak pulang pulang. Sewaktu mahu dituruti langkah Minah, dilihat Minah dengan tersengih menjinjing 5 biji kelapa. Nenek Minah hanya menggeleng geleng kelapa melihat Minah kerana disangkanya Minah terlupa pesanannya.

"Minah oi, yang kau beli kelapa sampai 5 biji ni kenapa?" Soal nenek.

"Bukan nek, ini bukan Minah beli, ini Pak Sin bagi percuma!" terang Minah dengan bangga.

"Kenapa pulak si Sin tu bagi kau percuma pula?"

"Tadi Pak Sin kata kelapa dah habis. Dia kata kalau Minah dapat panjat pokok kelapa, dia bagi percuma aje berapa biji yang minah boleh petik." terang Minah.

"Astarfirullah Minah! Diaorang tu nak tengok seluar dalam kau je! Tu yang disuruh panjat pokok kelapa!" sergah nenek.

"He he he yeke nek? He he he nasib baik Minah tak pakai seluar dalam!"

0 Bangsawan Menatang Sembah: