Wednesday, December 13, 2006

Evolusi

"Saya pilih huruf G untuk Jagung!. Saya pilih huruf F untuk Maaf!"

Evolusi kehidupan, akan dirasai oleh semua insan di dunia ini. Maksud aku bukan berevolusi dari monyet kepada manusia atau sebaliknya. Namun fakta ini menarik bukan? Bagaimana manusia boleh berevolusi dari monyet? Pelik? Aku rasa persoalan yang lebih pelik adalah bagaimana seorang manusia mengaku yang dirinya berevolusi dari monyet?

Sebagaimana aku selalu pelik berfikir bagaimana seseorang itu boleh mencipta kren, sebegitu jugalah aku pelik dengan En Darwin. Khayalan apakah yang tersimpan di dalam kepalanya hingga tanpa malu malu menyatakan dirinya adalah keturunan monyet? betulkah teori ini? Sebagai umat Islam sudah tentu teori ini tidak betul. Namun cuba kita lihat dari sudut logik.

logik satu:
- jika semua manusia berevolusi dari monyet kenapa masih ada lagi monyet yang tidak bertukar menjadi manusia? Kenapa pula tidak bertukar? Apakah yang menyebabkan evolusinya terbantut?

logik dua:
- kita ambil contoh gajah. Gajah pada hari ini mengalami sekurang kurang 3 peringkat evolusi sebelum menjadi rupa bentuk pada hari ini. Dan lihat, semua spesis gajah yg terawal semuanya pupus. Begitu juga binatang lain. Evolusi peringkat pertama mereka semuanya pupus dan yang tinggal hari ini dalah evolusi mereka yang entah ke berapa.

Jadi hal ini berbalik semula ke logik satu di atas, kenapa masih ada monyet yang tidak berevolusi? Kuota evolusi sudah cukup 30% kah?

P/s : kalian, ada masalah untuk komen kah? Sila nyatakan di ruangan komen. Terima Kasih.

18 Bangsawan Menatang Sembah:

kingbinjai said...

testing testing, ok je nie?

Qasseh-Hati said...

aku rasa korang kena login blogger masing-masing dulu. Pastu baru boleh publish komen kat blog-blog yang lain.

queserasera said...

xde problem. ok je.

alamak ai, mmg le darwin tu weng.. bakpe nk dgr citer dia psl evolusi tu. gila org tu, hehehe..

bluecherry said...

penat da ehh

bluecherry said...

tak leh sign in as google/blogger kena as other.. hm, sy je ke ada pb nih..

kingbinjai said...

QASSEH : good good

Q : okai

blue : pb tu apa? so far rasanya takde buat apa apa, tapi saya ada bubuh haloscan kat sidebar. kalo takleh komen kat sini komen kat situlah

bluecherry said...

sy dah sign up google account.. baru boleh komen.. uishh penat gak woo.. kini pb[problem] da settle.. :)

kingbinjai said...

blue : yeke? alahai sowy ek, buat susah je... tq tq

Anonymous said...

this whole week, aku takleh komen kat blog BETA...tatau pasai apa...nak kena convert ke BETA jugak kot...

~13may~

kel@mbu said...

manusia pun berevolusi juga.
jadi cicak man!!

eh, ko dah tgk?

kingbinjai said...

13may : mungkin kau kene masuk pakai google id. ie gmail. kalau ko takde email aku nanti aku invite ko

kelambu : belum! npirate punya belum kuar lagi

queserasera said...

kelambu : belum! npirate punya belum kuar lagi
<--wahahaha.. cayalah bro. haha

Qasseh-Hati said...

Sorry king, nak guna space sket.

Ini ada pengumuman ni. Sapa-sapa ada minat nak joint next Blog-Bridge-Project sila ikut pautan ni. (Projek KALOYO 2007)

http://www.blogbridgeproject.blogspot.com/

*King, Queen dan little kiddie pun dijemput sekali.

Mekaseh

kingbinjai said...

Q : ha ha ha

Qasseh : benda apa ni? terang la skit

embun said...

entri ni utk testing jer ke?
sebenarnya apa yg menyebabkan king menulis entri ttg evolusi?

kakLuna said...

monyet jd manusia mmg takde..
manusia jd monyet ada...
masa zaman Nabi Musa kaum dia Bani Israel sbb pegi cari ikan masa solat Jumaat..

kingbinjai said...

embun : embun rasa? ni embun yg sama di esastera kah?

kak luna : itu konsep lain

Qasseh-Hati said...

King details ada kat blog ni:

http://www.blogbridgeproject.blogspot.com/

Mekaseh :-)