Tuesday, September 12, 2006

Menasihati

Dulu,
time awak dulu pun awak buat macam itu kat orang lain. Ada awak rasa bersalah? Malah kami yang melawan ni plak awak penjarakan, awak tuduh pengkhianat, awak tuduh tak relevan.

Kini,
bila awak terkena, awak melenting, tak cukup tanah dia orang awak hamburkan. Tak cukup lutut mereka awak ketarkan. Sampai ada yang berdarah hidung dan telinga, dan tak kering gusi kami ketawakan. Cukuplah, awak sekarang rasa apa yang dulu kami rasa. Apa yang dia orang buat tu, awak dulu gak yang mengajarnya.

Selamanya,
anak ketam itu walau macammana didikannya, tetap berjalan mengiring.
Betul? Betullah tu.

18 Bangsawan Menatang Sembah:

Sikenit Comel-AminBakish said...

buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat.. mungkin sedang menerima pembalasan...

BooK said...

hidup umpama roda. maka guna kan nya untuk bermain roda impian!

bersangka baik di sini. mungkin the grand old man dah insaf. dan nak betul kan apa yang patut. kalau aku pun. aku tak kan biar kan.

pssttt... teringat the good old days kan?

INDERA KENCANA said...

Aku teringat kisah seorang hamba Allah. Sewaktu zaman mudanya menganiaya bini, anak dan saudara-maranya. Tetapi setelah tua dan uzur skang ni, baru nampak kesilapan dulu. Kadang-kadang untuk membetulkannya, dah terlambat pulak..Macam tu lah manusia..

kingbinjai said...

sikenit : betul.

book : ya, kau juga bersangka baik, namun jika ikhlas mahu bersama, jika ikhlas mengakui kesilapan dulu, belum lagi dia meminta maaf. kadang kadang merasa jengkel juga.

indera : ya, kau jangan menganiaya bini tau.

arianna adrizal said...

ada org yg rs dgn meminta maaf, dia kalah.. dia menjadi rendah martabat dan darjatnya! tp bagi sy org yg sanggup mengakui kesalahan dan menutur maaf adalah manusia terhebat!

kingbinjai said...

ya! ya!

gitartong said...

aku setuju juga

Mazudi said...

Citer gini macam kat sebelah siam, bapak bunuh bapak, pastu anak bapak yang kena bunuh tu, bunuh pulak pembunuh bapak dia, pastu anak kepada pembunuh bapak dia tu, bunuh pulak dia, pastu... dan seterusnya.
Sampai infiniti.

Kemaafan satu dendam yang terindah.

ron97 said...

Aku sebagai peguam bagi pihak Sister In Ketam meprotes peribahasa yang telah digunakan oleh saudara.
Kami mahu tuntut hak kami!!

el-Maaniq said...

".. dulu lain, sekarang dah lain. Dulu bujang (PM) sekarang dah kawin (pencen).."


OUT OF TOPIK : saya nak tempah majalah sastera.net

kingbinjai said...

gitartong : cd dah hnatar ke?

mazudi : bila nak habis kalo camtu?

ron : kau tak berhak saman pasal ketam malaya semua keturunan luar nikah!

el : check emel, aku dah mailkan no akaun.

Lan Rambai said...

lawaklah dorang ni hahahahaha

kingbinjai said...

oit oit lama tak nampak? mana pigi? bola dah boleh tendnag masuk gol dah ke?hahahaha

ayobkelubi said...

what u do u get back right?.

apa-apahal pun lifes is rollercoaster bebeh!

Raiedzall said...

Kalau begitu, siapa lagi yang nak kita harap kan? menantu emas? Mungkin tidak...

kingbinjai said...

ayob : yeah bebeh!

raiedzall : lain lain takde ke?

esis said...

sebab dan akibat

kingbinjai said...

ya